'Mijn leven is op zich wel goed'

Het verhaal van Tjibbe

Tjibbe  is 10 jaar oud en hij gaat naar groep 7. Eerst wist hij niet wat er mis was, maar nu hij het weet gaat het al stukken beter.  Bekijk hoe vaak hij nu wel sport en lees verder over hem.

Tjibbe zit op hockey en op snorkelen. Hij heeft een afweerstoornis. Iedere week sluit hij een pomp aan met een infuus, zodat hij voldoende afweerstoffen heeft tegen ziektes. De betrokkenheid van school bij Tjibbe en de ouders is groot. De juf vindt het vaak moeilijk in te schatten of Tjibbe te moe is of niet. Ook bespreekt ze met zijn ouders of Tjibbe werk van school moet inhalen en of hij dat op school of thuis doet. Hierover is vaak contact. Daarnaast zorgt de juf ervoor dat Tjibbe zich prettig voelt in de groep en dat hij zoveel mogelijk mee kan doen met uitstapjes.

“Mijn opa woont dicht bij school en soms is mijn vader er. Dat is fijn.”

Over zijn aandoening

Tjibbe heeft een afweerstoornis. Ze hebben dit ontdekt toen hij al wat ouder was. Gelukkig heeft hij nu iedere week een transfusie. Dat betekent dat hij witte bloedcellen extra krijgt.

Sporten

Eerst was sporten moeilijk. Nu doet Tjibbe aan hockey en aan snorkelen. Dat is pittig, maar hij heeft er heel veel plezier in.

Tjibbe vlogt!

Tjibbe maakt vlogs! Hij maakt video’s om anderen te laten zien dat bijvoorbeeld prikken helemaal niet eng is. Hierdoor heeft hij zelfs een keer met koning Alexander een prijs ontvangen!

Deel jouw verhaal en praat met anderen over je ervaring met een chronische ziekte

“We willen graag ons verhaal delen, zodat we elkaar kunnen helpen.”

Claudia, moeder van Tjibbe

Thema’s

Bekijk de verschillende thema’s voor meer info en stukken uit de portretten die we gemaakt hebben. Ben je benieuwd hoe anderen tegen zulke dingen aankijken?

Bekijk de andere verhalen:

[A /]