"I'm Sophie, 13 years old and I do dancing and musical."

Het verhaal van Sophie

Sophie is 13 jaar oud en zij gaat naar het tweetalig VWO. Ze zit in de 1e, en heeft een chronische aandoening. Maar dat houdt haar niet tegen! Bekijk haar verhaal en lees verder.

Sophie zit in de tweede klas van het tweetalig VWO en ze houdt van dansen en toneel. Ze heeft al vijf jaar de ziekte van Crohn, waardoor ze veel buikpijn heeft, vaak erg vermoeid is met als gevolg dat ze vaak niet op school kan zijn. Sophie wilde per se naar het tweetalig VWO, ondanks haar aandoening. Het was een dilemma voor de moeder om deze keuze te maken vanwege de chronische aandoening van Sophie en het regelmatig afwezig zijn. Op school zijn afspraken gemaakt door de ambulant begeleider, die door school is gevraagd om Sophie te begeleiden. De ambulant begeleider informeert de docenten, maakt afspraken over het wel of niet volgen van de lessen, het inhalen van toetsen en denkt mee over hoe en op welk moment Sophie medeleerlingen informeert. Het doel is om het onderwijs zoveel mogelijk door te laten lopen. Dit voorkomt problemen op school, waardoor Sophie minder stress heeft.

“Misschien blijf ik zitten. Maar ik doe heel hard mijn best om dat niet te laten gebeuren.”

Over haar aandoening

Sophie heeft de ziekte van Crohn, dat is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Daardoor heeft ze veel last van buikpijn.

Tweetalig

Op het tweetalig vwo krijg je zes jaar lang de helft van de lessen in het Engels en er zijn ook veel extra activiteiten in die taal.

Ballet

Sophie houdt enorm van ballet. Ze was bijna toegelaten tot een beroemde school. Nu doet ze het voor haar plezier, maar ze blijft perfectionistisch.

Deel jouw verhaal en praat met anderen over je ervaring met een chronische ziekte

“Ze wist eerst niet goed wat het betekende, maar inmiddels gaat ze er goed mee om.”

Mijke, moeder van Sophie

Thema’s

Bekijk de verschillende thema’s voor meer info en stukken uit de portretten die we gemaakt hebben. Ben je benieuwd hoe anderen tegen zulke dingen aankijken?

 

Bekijk de andere verhalen:

[A /]